Velg riktig rackert

Noen ting å tenke på!

Det er noen ting som er viktig å tenke på når du skal velge riktig racket og vi ønsker med denne veiledningen å gjøre det enklere for deg å velge riktig racket for deg. 

Størrelse

Barn.
For de yngste finnes det barnerackerter som passer bra opp til ca. 6 års alder.
Størrelse, vekt og bredde er tilpasset barn.
Junior.
For spillere fra sju år og opp til ca. tolv års alder kan man med fordel velge en juniorrackert, som for oftest lettere og noe mindre enn en senior racket hvilket gjør den lett håndterlig
Senior.
Fra tretten års alder kan du velge en senior rackert.

Rackerthodets form

Rund form – passer først og fremst for nybegynnere samt de som ønsker å ha kontroll når man spiller
En rackert med rund form er som regel enkel å spille med, uavhengig av hvilket nivå du er på. På en rund rackert er det optimale treffpunktet, såkalt ”sweet spot” plassert i midten på rackerthodet. Treffpunktet er relativt stort noe som gjør den tilgivelig i forhold til "dårlige" balltreff. Rackert med rundt hode passer best for de som prioriterer kontrollert spill i tillegg passer de godt for nybegynnere og mosjonister.

Dråpeformet eller hybrid hode – gir både fart og kontroll noe som passer de øvede og avanserte spillerne
Dråpeformen (også kalt hybrid rackert) har en blanding av egenskapene til de runde og diamantformede rackertene. De er vanskeligere å spille med enn rackerter med rundt hode fordi sweet spoten er mindre og er plassert høyere opp på rackerthodet (ikke like høyt som diamantformet). I gjengjeld gir en dråpeformet rackert mer kraft i slagene enn den runde. Dråpeformede rackerter passer best for middels gode og godt øvede spillere gir både kraft og kontroll i slagene.

Diamantform – for avanserte/godt øvede spillere som vil ha ekstra kraft i slagene
På en diamantformet rackert sitter det optimale treffpunktet noe høyerer opp enn på et rundt rackert hode.Sweet spoten på et diamantformet hode er mindre noe som gjør at den er vanskeligere å spille med.  Diamantformede rackerter passer best for avanserte og godt øvede spillere som ønsker å utnytte kraften i slagene.

Balanse

En rackerts balanse bestemmes utifra hvor balansepunktet sitter. Balansepunktet kan være høyt og er da plassert mot toppen av hodet (diamantformede rackerter), nøytralt (dråpeformede rackerter) eller lavt (rundformede rackerter). Jo lengre ned mot grepet balanspunktet er plassert, desto lettere oppleves rackerten. Topptunge rackerter har en tyngre ”swing weight”, hvilket gjør att de kjennes tyngre ut å spille med, men genererer på den andre siden mer kraft i slagene. En rundformet rackert har vanligvis balansen lavere og oppleves lettere, noe som eksempelvis kan være en fordel ved raskt volleyspill. En lett rackert gjør det også enklere å gjennomføre teknisk gode slag med høyere hastighet, hvilket genererer mer kraft og kan passe bra for yngre spillere og de som ikke er så fysisk sterke. Akkurat som med vekten kan man for en del modeller også justere  balansepunktet til en rackert. Disse modellene har innebygde med utbyttbare vekter for tilpasning av vekt og balanse.

 

 

Vekt, materiale og grep

Vekt
Senior rackerter veier som regel mellom ca 340 - 395 gram. Hvilken vekt som passer best er veldig individuelt. Det er viktig å unngå for tung rackert. Dersom du ikke er fysisk sterkt eller er ferdig teknisk utviklet vil spill med for tung rackert og eller der tyngdepunktet er plassert høyt på rackerthodet øke risikoen for belastningsskader i håndledd og tennisalbue. Mange spillere ønsker dessuten et tykkere grep og legger på et overgrip, hvilket også øker vekten. Til og med beskyttelsestape på rammen gir vektøkning. Utgangspunktete er at man heller bør velge en lett rackert fremfor en tung. En lett rackert veier maks 360 gram og passer best for damer og yngre spillere. Nybegynnere og mosjonister kan også med fordel starte med en lett rackert for så å bytte til en tyngre rackert med mer kraft etterhvert som nivået og eller kraften i ditt spill utvikles. Juniorrackerter veier ca. 300-345 gram og barneracketer 280-300 gram. 

Materiale
Det skjer stadig utvikling både med materialer og konstruksjoner for Padel rackerter. Man kan dele en rackert inn i tre hoveddeler, ramme, kjerne og overflaten. Valg av materiale og konstruksjon har stor påvirkning på egenskapene til rackerten. Rammen er bæreelementet i en rackerts konstruksjon og består ofte av karbonfibre, ett lett, stivt og sterkt materiale. Rammen gir stabilitet til rackerten og beskytter også kjernen innenfor rammen i rackerthodet. I kjernen er materialet enten EVA eller foam. EVA er hardt og mer holdbart da det behåller sin spenst bedre over tid, mens foam er mykere. EVA gir bedre kraft i slagene enn foam. 

Overflaten på rackerthodet som kommer i kontakt med ballen kalles overflatelaget. Egenskapene i overflatelaget varierer stort i forhold til hvilket materiale som er benyttet. En myk overfalte genererer mere fart, men mindre kontroll i slaget. En hard overfalte gir bedre kontroll, men ikke like mye fart.
Glassfiber benyttes ofte som overflate på billigere modeller, mens karbonfiber eller en blanding av karbonfiber og glassfiber er vanlig i de dyrere modellene. En overflate av karbon er stivere og mer holdbar enn glassfiber. Jo tynnere karbonfibre dess bedre trampolineffekt mot ballen. Fordelen med glassfiber kan være att man opplevere en bedre førlighet og mer myk ("smood") balltreff.
Finishen, det aller ytterste laget på rackerten er vanligvis blank eller matt. Noen rackerter har ett mønster eller en struktur i overflaten for å øke friksjonen slik at man får en bedre skru i ballen. Det finnes rackerter som har en så ru overflate at det skjennes ut som sandpapir.  

En vanlig misforståelse er at en hard overfalte gir en stivere og mer vanskeligspilt rackert, det er ikke riktig. Disse egenskapene bestemmes for det første av materialvalget i rammen samt rackertens vekt og balansepunkt.

Grepet
I utgangspunktet har de aller fleste rackertmodeller samme størrelse (omkrets) på grepet. I og med at størrelse på hender er veldig indivduelt så bør man tilpasse grepets størrelse slik at det ikke er for tynt. Har du for tynt grep holder du sannsynligvis for hardt i rackerten hvilket forringer teknikken samt øker risiko for belastningsskader i håndledd og underarm (tennisalbue). Grepets størrelse kan justeres ved å legge på en eller flere ekstra overgrip. Disse finnes i mange varianter og tykkelser. Tykkere grep absorberer bedre vibrasjonene ved balltreff. Det er veldig viktig å bytte grep ofte nok. Grep med godt feste forhindrer at rackerten glir i hånden. Ett dårlig feste kan medføre at du holder unødvendig hardt og øker faren for belastningsskader.